Havalandırma sistemleri bulunduğu herhangi bir yerin daha sağlıklı ve temiz bir yer olmasını sağlar. Birçok alanda önemli bir yere sahiptir. Bir restoranda ortama kötü koku yayılmasını, bir fabrikada işçilerin zehirli gaz solumasını, bir ofiste veya okulda çalışma veriminin düşmesini engeller.

Havalandırma sistemleri insan sağlığı için gözüktüğünden daha büyük bir öneme sahiptir. Havalandırma sistemleri kötü ve tozlu ortamlarda çalışan işçilerin daha sağlıklı ve ferah bir ortamda çalışmasında olanak sağlar.

Bazı alanlarda ortamın dışarıdan içeriye hava aktarımının yapılması bazı durumlarda pencere ve kapıdan çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Buradaki önemli amaç dışarıdan içeriye giren havanın filtre edilip içeriye aktarılması olduğu için dışardan içeriye pencere ya da kapı aracılığı ile giren havanın pencereye yada kapıya monte edilecek bir filtre ile arındırıldıktan sonra içeri verilmesidir.

Ortak kullanım alanlarında kalabalık ve yoğun mekanlarda havalandırma sistemleri yapılmazsa bu alanlarda zaman geçirmek zararlı ve istenmeyen bir hale gelir. Havalandırma sistemleri alışveriş merkezleri, oteller, konutlar ve benzeri toplumun çokça bulunduğu yerlerde çok işe yarar ve bulunması zorunludur. Zorunludur çünkü hiçbir patronun bomboş ve köyü kokan bir mağazası olmasını isteyeceğini sanmıyorum. Bir ortamda bulunması gereken hava miktarı, ortamın hacmine, kullanım şekline ve ortamda bulunan insan yoğunluğuna göre farklılık gösterir. Bu nedenle her ihtimal göz önünde bulundurularak, havalandırma için en uygun bir proje hazırlanmalıdır.

Havalandırma Sistemleri ile

  • Devamlı temiz hava ve sağlıklı bir ortamın sağlanması
  • Sıcaklık ve nemin konfor seviyesinde tutulması
  • Yangın gibi olayların azaltılması
  • Kirleticilerin ortadan kaldırılması ya da seyreltilmesi
  • Ortamlarda istenmeyen pis kokuların yayılması gibi birçok durumda ortamlara veya dış havaya karşı ortamın negatif basınç (vakumlu havalandırma) veya pozitif basınç (basınçlı havalandırma) altında tutulmasının sağlanması hedeflenir.