Yangın Tesisatı Sprinkler

Yangın bilindik üzere herkesin ortak korkularından biridir. Binanızda veya iş yerinizde gelebilecek bir yangın hem size hem sevdiklerinize hemde iş arkadaşarınızın canına kast edebilir.Binanıza ve iş yerinize büyük zararlar verebilir. İnsanı hem maddi yönden hemde manevi yönden zarara sokar. Bu nedenle genellikle mutfak yangınlarına önlemler alınmalıdır.Yangın için alınabilicek birden çok önlemler vardır . Bunların en önemlisi yangın merdiveni ve yangın söndürme aletleridir(yangın söndürme tüpü , hortum vs.).

Sprinkler ise yangın söndürme sistemleri arasında en eski olanlarından biridir fakat günümüzde hala sıklıkla kullanılmaktadır. Otomatik Sprinkler Sistemi : Dünyada 18. yüzyılın ikinci dönemlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Ardından değişik farklılıklar geçirerek şuanki haline gelmiştir. Otomatik sprinkler sisteminin en yaygın kullanıldığı yer ABD’de 1990 yılı üretim sayısının 26 milyon olduğu söylenmektedir buda sistemin en etkili yangın söndürme sistemlerindne biri olduğunun kanıtıdır. Üklemizde 1950 ‘li yıllarda baraj ve yabancı işletmeli fabrikalarla giren 1985 yılına kadar ancak bu tür tesislerde korumasını sürdürmüştür. Yine o yıllar arasında bu sistem en çok arabalı vapurlar ile gemilerde kullanılmıştır.1985 yılından itibaren yaygın kullanımı ise otel , iş merkezleri , alışveriş merkezleri , fabrikar, kimya fabrikaları , petron tesislerinde olmuştur. Sprinkler Sistemi şu şekilde çaşılır. Yangının oluşumu oksijen ısı ve yanıcı malzeme üçlüsünün birlemişinden oluşur. Yangının söndürülmesi için bu üç etkiden bir tanesini yok ederek veya diğerlerinden ayrılması yeterlidir. Petrol ve Elektrik yangınları hariç diğer yangınlarda ortam sıcaklığı düşürülmesi yani ortamın soğutulması ya da oksijenin ortamdan ayrılması yeterlidir. Bu iki etkiyi en iyi şekilde yapabilen sistem ise sprinklerdir. Sonuç olarak yangını söndürme araçlarından biri olan sprinkler sistemi uzun yıllardır kullanılan güvenilir bir sistemdir . Yalnız bu sistemin güvenilir bir firma tarafından kurulması ve üretilmesi gerekmektedir .

Peki Sprinkler Nasıl Çalışır ?

Sprinkler sistemler otomatik yangın söndürme sistemleridir. Sprinkler sistem , yangın büyümeden önce yangını algılar, ihbar eder ve söndürür. otomatik Sprinkler sisteminin çalışma sistemi basit ve sakıncasızdır.

Sistem bir şebekeyi izleyen ve koruma altındaki bölgelerin tavan seviyesini kapatan bir bütündür. Çalışma sırasında sprinkler kapalıdır. Mühürün esas teşkil eden parçası bir cam ampuldür ve bu cam, ampulün içerisinde yangın sırasında ısının tesiri ile genleşir. Eğer yangın neticesinde sprinklerin etrafındaki çepeçevre ısı 68 dereceyi geçerse , aslında normal şartlarda çok dayanıklı ve sağlam olan bu cam ampül patlar. Bunun sonucunda söndürücü su borudan sprinklerin içine akar ve ardından yangında kaplı tüm bölge kontrol altına alınır .Aynı zamanda borulardaki su akışı alarm sistemini de harekete geçirir . Yangın söndürüldükten sonra , açık olan sprinkler yenileri ile değiştirilir ve sistem birkez daha operasyona hazır hale gelir. Sprinkler sistem çeşitlerine baktığımızda yaş Boru Sistemi en çok kullanılan sprinkler ıslak boru sistemidir. Bu tür sprinklerde boruların tamamı basınçlı su ile doldurulmuştur.Kuru Boru Sİstemi , özellikle donma riski olan bölgeler için düşünülmüştür. Kritik bölgelerdeki borular su ile doldurulmamıştır, sıkıştırılmış hava ile doldurulmuşlardır. Etkili Kuru Boru Sistemi ise yangın algılama ve sprinkler sistemerinin bir kombinasyonudur. Bu sistem sprinklerin mekanik olarak arızalandığı durumlarda ve önceden ön görülemeyen su tahliyeleri durumunda kullanılır. Herhangi bir sprinklerin kontrol ettiği alan 9 ile 21 m2 arasındadır.Deflaktörden anlaşılacağı üzere siğrinkler nereye sabitleştirilecekse ona göre seçilmelidir. Yan Duvar Sprinkleri özellikle düşük tehlike arz eden otel hastane gibi yerlerde kullanılır . Paslanmaz Çelik Sprinkler ve Nozüller yüksek ısıdaki ortamlar için idealdir.Bu nedenle gıda sektörü , fotoğraf stüdyoları, resim galerilerinde kullanılır . Sonuç olarak otomatik sprinkler sisteminin kullanım alanları çeşitlilik gösterebilir.