Merkezi Isıtma
Isı ihtiyacının fazla olduğu yerlerde gereken ısının tek bir merkezden çözülmesi ve sistemin buna göre dizaynedilmesidir.
Merkezi sistemler kullanım yerine göre yer tipi, duvar tipi ve teknolojisine göre yoğuşmalı, yoğuşmasız olarak 2 ye ayrılır. Popülerliği son yıllarda çok fazla artan yoğuşmalı sistemler, yanma sonucu oluşan atık gazların içerisinde bulunan su buharının enerjisini özel tasarlanmış olan ısı eşnajörü sayesinde kapalı devre suyuna aktararak verimliliğin artmasını sağlar.
Kaskad sistemler ise, yüksek ihtiyaçlara cevap verebilmek için birden çok kazanın çalıştırılması ile oluşturulan bir sistemdir. Birbirine bağlı ve uyumlu çalışan kaskadlar, maliyet açısından tek bir büyük kazandan daha ekonomiktirler. Bu nedenle günümüzde en çok tercih edilen sistemlerden birisi kaskad sistemdir.
Merkezi Isıtma Yapısı
Merkezi ısıtma sistemi iki ayrı mekanizmadan oluşur. Bunlardan ilki pay ölçer ve ikincisi de termostatik vana olarak karşımıza çıkıyor. Isı pay ölçer sistemi ile ortamdaki havanın istenilen sıcaklıkta termostatik vanayı uyarıp durdurmasıyla sabit kalmasını sağlar.
Bu yöntem sayesinde enerji tasarrufu sağlanmış olur. Isı pay ölçer merkezi sistemin bir apartmanda kullanıldığında her dairenin ne kadarlık yakıt yaktığını gösteriyor. Bu sayede adaletli bir dağılım ve %40 ‘lara kadar varan yakın tasarrufu sağlanmış oluyor.Isı faturası daire bazında çıkmaya başlayınca, daire sakinleri otomatik olarak ısı israfını kesiyor. Pay ölçer bulunan evlerde sıcaklayınca cam açmak yerine, kalorifer kısılıyor. Böylelikle tasarruf sağlanıyor.
Termostatik vana üzerinde 4 kademeli ayar çubuğu vardır. Bunlar sırasıyla 2,3,4 ve 5’dir. Her bir kademe bir sıcaklık değerini temsil eder. Buna göre termostatik vananın bulunduğu mekan hangi sıcaklık değerinde tutulmak istenirse, termostatik vana; skalasında sıcaklığı yüksek algılayacak ve ısıtmayacaktır.